Sprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami).
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 łyżka octu
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
olejek waniliowy
4 łodygi rabarbaru
Sposób wykonania:
1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.
3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm).
4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Lubicie ciasta z rabarbarem? Na blogu można znaleźć kilka propozycji (wystarczy kliknąć na zdjęcie):
Na prawie każdym blogu widzę ciasto z rabarbarem. Pora samemu upiec takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciasto to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
same pyszności:)
OdpowiedzUsuńsuper wybór ciast z rabarbarem u Ciebie, a co jedno to pyszniejsze ! :) ja tez jutro mam w planach upiec podobne, pozdrówcia Aniu ! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńJa za rabarbarem nie przepadam, ale patrząc na to ciasto - zmieniam zdanie;p A i może skuszę się na wersję z morelami..:)
OdpowiedzUsuń