Sposób na smaczne udka z piekarnika.
Składniki:
4 udka z kurczaka
3 łyżki musztardy francuskiej dijon
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól
słodka papryka
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy i osuszamy.
2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.
3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty i całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
Smacznego!!!
Źródło: Nikol od kuchni
Niby proste, ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńApetyczne:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm apetyczne i super pomysł :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń