Pyszne kotleciki mielone wywodzące się z kuchni bułgarskiej. Tutaj wersja nieco odbiegająca od oryginału:) Podałam je z sosem tzatziki.
Składniki:
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1 mała cebulka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1/4 szklanki wody
1/2 łyżki soli
pieprz
mielona ostra papryka
pieprz cayenne
cząber
olej
Sposób wykonania:
1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.
2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć w zimnej wodzie - będzie je łatwiej uformować).
4. Patelnię grillową smarujemy olejem i obsmażamy z każdej strony.
5. Podajemy wedle uznania, u mnie z sosem tzatziki.
Smacznego!!!
Źródło: Historie ze smakiem
i proszę, już mam obiad
OdpowiedzUsuńJa takie wczoraj robilam. Dobre ale bez cząbru.
OdpowiedzUsuńi chyba nie tylko na obiad się nadaje..;) świetny .na grilla polecam kebabiki na patyku owijane boczkiem.zapraszam na bloga .pozdrawiam.http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przystawki
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki obiad:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis- a kotlet -mniam!
OdpowiedzUsuńdzisiaj gotowałem i wyszła prawie jak u mamy :) no prawie... ale smaczna jak na moje doświadczenie kulinarne
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało :)
Usuńbzdury Aniu piszesz ty opisalas kotlety mielone uformowane w kielbaski
OdpowiedzUsuńdo kebabche
NIE DODAJEMY: CEBULI,CZOSNKU I PAPRYKI
Nie na darmo we wstępie pisze, że to przepis nieco odbiegający od oryginału.
UsuńPozdrawiam!