11 maja 2014

Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Roladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze!


Składniki:

500 g schabu bez kości
1 cebula
150 g pieczarek
3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)
sól, pieprz
olej


Sposób wykonania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko osolić.
5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą.
6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki.
7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie.
8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty

Smacznego!!!

Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net. Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia. Polecam!

4 komentarze:

  1. Też uwielbiam takie roladki :) Często zamiast ogórka dodaję do środka żółty ser i też jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, uwielbiam roladki, pozdrówcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez takie robię i bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do cyklicznego konkursu dla blogerów, w którym można powalczyć o ruch u siebie na blogu i zapas bakalii do najbliższych przepisów http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!