30 maja 2014

Krucha szarlotka

Witam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto!


Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 żółtek
200 g margaryny/masła
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany

Jabłka:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka cynamonu


Sposób wykonania:


1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę. 
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)
3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Witam Aniu. Uwielbiam ciasta szarlotkowe. Podoba mi się Twój przepis na ciasto z 5 żółtek, muszę kiedyś wypróbować- pszczółko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo pyszności tu u Ciebie!! Zapraszamy również do NAS!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię szarlotkę,nigdy nie wiem jaki cukier dodaje się do ciasta kruchego, puder czy zwykły?

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie słuchajcie a to jest taka dużą różnica jak się dodaje cukier puder, czy jak się dodaje zwykły?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!