Witam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto!
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 żółtek
200 g margaryny/masła
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
Jabłka:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę.
2. Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie
plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem
waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć
widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)
3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Witam Aniu. Uwielbiam ciasta szarlotkowe. Podoba mi się Twój przepis na ciasto z 5 żółtek, muszę kiedyś wypróbować- pszczółko. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDużo pyszności tu u Ciebie!! Zapraszamy również do NAS!!
OdpowiedzUsuńLubię szarlotkę,nigdy nie wiem jaki cukier dodaje się do ciasta kruchego, puder czy zwykły?
OdpowiedzUsuńTutaj użyłam zwykłego.
UsuńWłaśnie słuchajcie a to jest taka dużą różnica jak się dodaje cukier puder, czy jak się dodaje zwykły?
OdpowiedzUsuń