3 maja 2014

Ciastka pieguski

Domowa wersja popularnych ciasteczek :) Recepturę znalazłam w Przyślij przepis. Polecam!


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
+ dodatki (u mnie: suszona żurawina, czekolada mleczna i deserowa pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy małe porcje ciasta, pamiętając o robieniu dużych odstępów.
4. Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 st.C (do ładnego zrumienienia).

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieguski a zwłaszcza wydłubywać kawałki czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieguski z czekoladą- muszę Twój przepis wypróbować- dziękuję Aniu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedne z moich ulubionych ciastek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam kilka sztuk:) z przepisem włącznie:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!