30 maja 2012

Kapuśniak z młodej kapusty


Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3-4 ziemniaki
3 pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
1 cebula
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz, sól
dowolny wywar (u mnie ze skrzydełek)
siekany koperek

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obieramy i myjemy.
2. Pokrojone dowolnie ziemniaki, marchewkę, cebulę i pietruszkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękkie. 
3. W międzyczasie szatkujemy kapustę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i dowolnie kroimy.
4. Kapustę dodajemy do zupy. Potem dodajemy pomidory, gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podajemy zupę posypaną siekanym koperkiem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Taka zupka to mój "przedszkolny" smak :) Mama zawsze pod koniec dodawała mi do talerza łyżkę oleju rzepakowego - nabierała lekko kremowej konsystencji i dostarczała kwasów omega-3 :) samo zdrowie, choć jako dziecko tego nie doceniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w tym sezonie nie robiłam , a warto , bo to smaczna zupka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja już mam ochotę, ale nie mam swojej kapusty, jak tylko urośnie, to zrobię :)

      Usuń
  3. Ze smakiem zjadłabym taką zupkę..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wywar tz co dodac? Same skrzydełka? I ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn wywar ugotowany na 3-4 skrzydełkach, ilość wedle uznania - 3-4 litry, zależy ile chcemy uzyskać gotowej zupy

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!