28 lutego 2024

Kurczak z pieczarkami i papryką II

 Szybki sos na bazie piersi z kurczaka i warzyw będzie idealny do makaronów, kasz czy ryżu. 

Składniki: 

  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 ml wody lub dowolnego bulionu
  • przyprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka mąki
  • 80-100 ml śmietanki 18-30%
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić. 

2. Papryki pokroić w grubszą kostkę, pieczarki w plastry. Czosnek przepuścić przez praskę. 

3. Na oleju obsmażyć mięso, następnie zdjąć mięso i dodać paprykę, obsmażyć 2-3 minutki, dorzucić pieczarki i czosnek, całość smażyć jeszcze chwilę. 

4. Do warzyw wlać śmietankę i bulion. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody (1/4 - 1/3 szklanki), wymieszać, wlać do sosu i gotować do zgęstnienia. Dorzucić wcześniej obsmażone mięso. Jeszcze krótką chwilkę pogotować. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!