Czy wiecie, że dziś 9 lutego przypada międzynarodowy dzień pizzy?
Zapraszam was po przepis na pyszną domową pizzę. Bazą jej nie jest jak zawsze sos pomidorowy, ale pasta z oliwek. Przywiozłam ją z Malty, odrobinę mi zostało i wykorzystałam właśnie do pizzy. Wyszła naprawdę pysznie.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- trochę oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- pasta z oliwek (można samodzielnie zblendować oliwki z odrobiną oliwy z oliwek)
- 4 pieczarki pokrojone w plasterki- u mnie wcześniej podsmażone na oleju
- 4 plasterki szynki
- 1/2 serka camembert
- zielone oliwki
- 4 pomidorki koktajlowe
- kawałek czerwonej cebuli
- kawałek mozzarelli
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z cukrem, 1 łyżeczką mąki i częścią ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać resztę mąki, dodać sól. Podać podrośnięty rozczyn, oliwę i zagnieść gładkie ciasto.
2. Ciasto rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pastą oliwkową. Wyłożyć składniki: szynkę, pokrojone oliwki, camembert, pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki, pokrojone w plasterki pomidorki, całość posypać ziołami prowansalskimi.
3. Pizzę piec w 200*C przez 15-20 minut. W połowie pieczenia posyłać ją jeszcze tartą mozzarellą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!