15 października 2025

Ciasto na kefirze z owocami i kruszonką

Pyszne ciasto, które dzięki kefirowi świetnie zachowuje świeżość. Można użyć dowolnych owoców, u mnie były one typowo jesienne - śliwki, nektarynka i gruszka. Nie zapomnijcie tylko wyjąć wcześniej z lodówki kefiru i jajek, by ustrzec się przed zakalcem. 

Składniki (blaszka 24x24cm):

Ciasto: 

  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 130 g cukru
  • 130 ml oleju
  • 250 ml kefiru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 380 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Owoce:

  • kilka śliwek
  • nektarynka
  • gruszka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruszonka: 

  • 80 g zimnego masła 
  • 80 g cukru 
  • 150 g mąki pszennej

 Sposób przygotowania:

1. Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem ciasta. Owoce wypestkować, śliwki pokroić na ćwiartki, a nektarynkę i gruszkę w kostkę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć. 

2. Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch. 

3. Do ubitych jajek dodać stróżką kefir i olej i wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

4. Blaszkę wyłożoną papierem wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. 

5. Piec w 180*C przez 50-60 minut do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!