Dzis zapraszam po przepis na sernik w barwach jesiennych. Sernik o lekkim ciasteczkowym smaku, a na wierzchu ma warstwę kajmaku i solonych orzeszków. Pyszności!
Składniki ( tortownica 26cm lub kwadratowa forma 25cm):
Spód:
- 100 g ciastek Lotus Biscoff
- 100 g zwykłych herbatników
- 50 g rozpuszczonego masła
Ser:
- 1 kg sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru (około 150g)
- 2 łyżki kremu Lotus Biscoff lub innego ciasteczkowego kremu
- 1 budyń waniliowy (40g)
- olejek waniliowy
Dodatkowo:
- 70 g orzeszków ziemnych solonych
- 250-300 g kajmaku
1. Jajka, ser i mascarpone powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Zrobić spód, ciasteczka zmiksować blenderem na proszek. Wlać rozpuszczone masło, wymieszać. Konsystencja będzie trochę przypominać piasek. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą innego naczynia o gładkim spodzie, np. szklanki, wyrównać mieszanką spód blaszki. Całość włożyć do lodówki.
3. Do miski przełożyć ser, mascarpone, jajka, cukier, olejek waniliowy, proszek budyniowy i krem ciasteczkowy, całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Nie należy zbyt mocno napowietrzać masy serowej.
4. Ser wyłożyć na gotowy spód. Wyrównać. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze 45 minut.
5.
Sernik pozostawić w piekarniku, po 10 minutach od zakończenia pieczenia
można lekko uchylić drzwiczki piekarnika, ale należy pamiętać, że
sernik musi w nim pozostać do całkowitego wystudzenia.
6. Orzeszki trochę posiekać, uprażyć delikatnie z suchej patelni. Zdjąć z palnika, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Całość chłodzić przez kilka godzin.
Smacznego!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!