Pyszny aromatyczny sos z papryką i pieczarkami, a w nim pulpety - zestaw idealny. Pysznie smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Zrobiłam dużą porcję, z której wyszło mi 18 sztuk plus oczywiście sos.
Składniki:
Pulpety:
- 1 kg mielonego mięsa (łopatka lub szynka)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- mąka ziemniaczana do obtoczenia
- olej do smażenia
Sos:
- 1 duża cebula
- 2 papryki
- 30 dag pieczarek
- 2-3 ogórki kiszone
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sos sojowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pasty paprykowej (można pominąć)
- woda
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
1. Mięso, jajka, kaszę manną i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy. Formujemy pulpety i każdego obtaczamy z każdej strony mąką ziemniaczaną. Smażymy na rumiano na oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
2. Na patelnię dodajemy masło klarowane, pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Chwilę musimy, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Smażymy, mieszając. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie pastę paprykowaą. Zalewamy gorącą wodą tak, by woda przykryła warzywa. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, chwilę gotujemy. Dodajemy trochę sosu sojowego.
3. W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody.
4. Do gotującego się sosu dodajemy pokrojone ogórki, wlewamy też mąkę ziemniaczaną z wodą i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do sosu wcześniej wyjęte pulpety i całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Pulpety serwujemy z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem czy kaszą. Mam najbardziej smakuje z ziemniakami
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!