2 października 2025

Sałatka cezar

 Klasyczna sałatka cezar, która ma wielu zwolenników na świecie. Przedstawiam wam moją wersję. Czasem, jak nie mam wszystkich składników, to robię podmiankę, np z sałaty rzymskiej na lodową. Zawsze nam smakuje i znika ekspresowo. 


 Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 sałaty rzymskie (czasem zastępuję sałatą lodową)
  • kilka kromek bagietki lub bułki paryskiej
  • parmezan (drobno tarty lub w płatkach)
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz

Sos:

  •  4 łyżki majonezu
  • 1 filet anchois 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku 
  • sok z cytryny 
  • tarty parmezan 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

1.  Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w  szerokie pasy. Posolić i popieprzyć, obsmażyć na oleju z obu stron. Przestudzić i pokroić w kostkę. 

2. Zrobić sos: musztardę, majonez, anchois, ocet jabłkowy wymieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, 2-3 łyżki tartego parmezanu i wymieszać. 

3. Bułkę paryską lub bagietkę pokroić w kostkę, skropić oliwą i zrumienić na grzanki na patelni. 

4. Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Sałatę wymieszać z częścią sosu, wyłożyć na półmisek. Wyłożyć kurczaka i grzanki, polać pozostałym sosem. Całość posypać parmezanem - tartym lub w płatkach. 

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!