Klasyczna sałatka cezar, która ma wielu zwolenników na świecie. Przedstawiam wam moją wersję. Czasem, jak nie mam wszystkich składników, to robię podmiankę, np z sałaty rzymskiej na lodową. Zawsze nam smakuje i znika ekspresowo.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 sałaty rzymskie (czasem zastępuję sałatą lodową)
- kilka kromek bagietki lub bułki paryskiej
- parmezan (drobno tarty lub w płatkach)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 filet anchois
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- tarty parmezan
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w szerokie pasy. Posolić i popieprzyć, obsmażyć na oleju z obu stron. Przestudzić i pokroić w kostkę.
2. Zrobić sos: musztardę, majonez, anchois, ocet jabłkowy wymieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, 2-3 łyżki tartego parmezanu i wymieszać.
3. Bułkę paryską lub bagietkę pokroić w kostkę, skropić oliwą i zrumienić na grzanki na patelni.
4. Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki. Sałatę wymieszać z częścią sosu, wyłożyć na półmisek. Wyłożyć kurczaka i grzanki, polać pozostałym sosem. Całość posypać parmezanem - tartym lub w płatkach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!