7 grudnia 2023

Kaszanka z kiszoną kapustą z piekarnika lub grilla

 Dziś coś dla miłośników kaszanki. Takie danie można tez przygotować w piekarniku jak i na grillu. Do tego kromka chleba lub pieczone ziemniaki i obiad gotowy. Tu akurat wykorzystałam dużą swojską kaszankę od szwagra, ale sprawdzą się również małe kaszanki dobrej jakości ze sklepu.

Składniki:

  • ulubiona kaszanka - ilość wedle uznania
  • 1/2 kg kiszonej kapusty 
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1 małe jabłko - opcjonalnie
  • pieprz
  • majeranek 
  • kminek

Sposób przygotowania:

1. Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać w wodzie. Kapustę w razie potrzeby trochę poszatkować.

2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, a potem kapustę. Całość dusić jakieś 5-7 minut, podlać trochę wodą. Dodać majeranek, kminek i pieprz i ewentualnie jabłko starte na tarce jarzynowej, wymieszać.

3. W naczyniu żaroodpornym umieścić kapustę z dodatkami, na nią ułożyć kaszankę (lub małe kaszanki, akurat miałam jedną większą swojską). Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec w 190*C przez 30-45 minut. Moja kaszanka piekła się 45 minut. 

4. Taką kaszankę można też zrobić na grillu. Przygotować kawałki folii aluminiowej takiej wielkości, by dało się w nią zapakować kaszankę z kapustą.

5. Na folii aluminiowej ułożyć 2-3 łyżki kapusty kiszonej, na to kaszankę i zawinąć. Piec w piekarniku przez 30 minut w 200 st.C, a na grillu zawinięte w folię porcje ułożyć na tacce, na mocno rozgrzanym grillu i piec 25-30 minut. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!