3 grudnia 2023

Fasolka po węgiersku

 Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to ta po węgiersku również powinna wam posmakować. A nawet bardziej. Ta wersja jest wzbogacona o inne warzywa, dzięki czemu jest jeszcze bardziej pożywna. 

Składniki: 

  • 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś
  • 1 duża cebula 
  • 2 papryki - u mnie czerwona i żółta
  • 300 g pieczarek
  • 3 kiełbaski śląskie
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • słodka i ostra mielona papryka
  • majeranek
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem wodę wylać, wlać świeżą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotować do miękkości.

2. W międzyczasie kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni zarumienić kiełbasę, potem dodać cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Całość smażyć jeszcze chwilę. Dodać do gotującej się fasoli. W razie potrzeby uzupełnić wodę, dodać mieloną ostrą i słodką paprykę, kminek, koncentrat pomidorowy i gotować ok 10 minut. Na koniec dodać majeranek oraz pieprz i ewentualnie jeszcze sól. 

Smacznego!!!

Inspiracja: wiesia_gotuje, Instagram

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!