Bardzo rzadko jadamy frytki, ale naszła mnie ostatnio ochota na takie domowe z piekarnika. Wylądowały w towarzystwie ryby i surówki z kiszonej kapusty. Całość smakowała rewelacyjnie!
Składniki:
- 8 niedużych ziemniaków
- 6-7 łyżek oleju
- sól
- 1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i zalać bardzo zimną wodą. Pozbędziemy się wtedy dodatkowej skrobi. Ziemniaki odsączyć, można osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Do ziemniaków dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200*C przez 30-40 minut (termoobieg). Mniej więcej po 20 minutach należy frytki zamieszać. Czas pieczenia zależy od rodzaju ziemniaków oraz od ich wielkości. Należy do nich zaglądać i sprawdzać, czy już są dobre, moje po 30 minutach były gotowe.
Smacznego!!!
Super pomysł na piątkowe danie.
OdpowiedzUsuńSzukałem czegoś bez tłuszczu, ale trudno :)
OdpowiedzUsuń