26 lutego 2024

Frytki z piekarnika

 Bardzo rzadko jadamy frytki, ale naszła mnie ostatnio ochota na takie domowe z piekarnika. Wylądowały w towarzystwie ryby i surówki z kiszonej kapusty. Całość smakowała rewelacyjnie!

Składniki: 

  • 8 niedużych ziemniaków
  • 6-7 łyżek oleju
  • sól
  • 1 płaska łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i zalać bardzo zimną wodą. Pozbędziemy się wtedy dodatkowej skrobi. Ziemniaki odsączyć, można osuszyć papierowym ręcznikiem. 

2. Do ziemniaków dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200*C przez 30-40 minut (termoobieg). Mniej więcej po 20 minutach należy frytki zamieszać. Czas pieczenia zależy od rodzaju ziemniaków oraz od ich wielkości. Należy do nich zaglądać i sprawdzać, czy już są dobre, moje po 30 minutach były gotowe. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!