Zrobiłam ostatnio niewielką porcję tej zapiekanki na kolację. Jaka ona była pyszna!!! Mówię wam, po prostu niebo w gębie. Podaję ilość składników, jakich ją przygotowałam, ale gorąco zachęcam do podwojenia składników. Naprawdę warto 👍
Składniki: (na małe naczynie do zapiekania)
- 4 nieduże ziemniaki
- 4 duże pieczarki
- 100 g wędzonego łososia
- spora garść świeżego szpinaku
- masło klarowne
- oliwa z oliwek
- kawałek mozzarelli (takiej jak do pizzy)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokrojone w plasterki ugotować na półmiękko.
2. Pieczarki pokrojone w plasterki obsmażyć na klarowanym.
3. Świeży szpinak pokroić w paski.
4. Nieduże naczynie żaroodporne spryskać oliwą. Ułożyć połowę podgotowanych ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem.
5. Na ziemniaki ułożyć szpinak (pokroiłam go w paski), a na to podsmażone pieczarki. Na pieczarki wyłożyć wędzonego łososia, resztę ziemniaków, troszkę soli, pieprzu i tymianku. Posypać tartą mozzarellą, i oprószyć oregano. Wszystko jest przedstawione na filmiku lub grafice poniżej.
6. Zapiec w 180*C do zrumienienia wierzchu. Podałam z lekką sałatką z rukoli.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!