5 lutego 2024

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem

 Zrobiłam ostatnio niewielką porcję tej zapiekanki na kolację. Jaka ona była pyszna!!! Mówię wam, po prostu niebo w gębie. Podaję ilość składników, jakich ją przygotowałam, ale gorąco zachęcam do podwojenia składników. Naprawdę warto 👍

Składniki: (na małe naczynie do zapiekania)

  • 4 nieduże ziemniaki
  • 4 duże pieczarki
  • 100 g wędzonego łososia
  • spora garść świeżego szpinaku
  • masło klarowne
  • oliwa z oliwek
  • kawałek mozzarelli (takiej jak do pizzy)
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • tymianek, oregano

 

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki pokrojone w plasterki ugotować na półmiękko. 

2. Pieczarki pokrojone w plasterki obsmażyć na klarowanym. 

3. Świeży szpinak pokroić w paski. 

4. Nieduże naczynie żaroodporne spryskać oliwą. Ułożyć połowę podgotowanych ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem.

5. Na ziemniaki ułożyć szpinak (pokroiłam go w paski), a na to podsmażone pieczarki. Na pieczarki wyłożyć wędzonego łososia, resztę ziemniaków, troszkę soli, pieprzu i tymianku. Posypać tartą mozzarellą, i oprószyć oregano. Wszystko jest przedstawione na filmiku lub grafice poniżej.

6. Zapiec w 180*C do zrumienienia wierzchu. Podałam z lekką sałatką z rukoli. 

Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!