12 lutego 2024

Krupnik na wędzonych żeberkach

 Lubię krupnik, ale w wersji na wędzonych żeberkach to prawdziwy majstersztyk! Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 6 kawałków wędzonych żeberek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1-2 suszone grzybki
  • woda
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • siekany koperek

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, zalać zimną wodą (2,5 litra), zagotować i dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i gotować. W razie potrzeby uzupełnić wodę.

2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z tartymi warzywami dorzucić do zupy.

3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki (im wystarczy 10 minut, by zmiękły). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem. Przed podaniem mięso z żeberek oddzielić od kości, dodać na talerz i zalać krupnikiem.

Smacznego!!!

 

 

1 komentarz:

  1. Często tak robię, zwłaszcza zimą, bo to wspaniały posiłek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!