Lubię krupnik, ale w wersji na wędzonych żeberkach to prawdziwy majstersztyk! Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 6 kawałków wędzonych żeberek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1-2 suszone grzybki
- woda
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- siekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, zalać zimną wodą
(2,5 litra), zagotować i dodać liść laurowy,
ziele angielskie oraz suszone grzybki i gotować. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z tartymi warzywami dorzucić do zupy.
3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki (im wystarczy 10 minut, by zmiękły). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i siekanym koperkiem. Przed podaniem mięso z żeberek oddzielić od kości, dodać na talerz i zalać krupnikiem.
Smacznego!!!
Często tak robię, zwłaszcza zimą, bo to wspaniały posiłek.
OdpowiedzUsuń