Składniki:
2 pomarańcze
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Jak szybko to zrobić? Najlepiej należy naciąć pomarańcze jakbyśmy mieli kroić na ćwiartki, a następnie zdjąć skórkę - schodzi szybko i nie dusimy soków z pomarańczy - tata mnie tego nauczył :)
2. Skórki pokroić w paski - ja każdą ćwiartkę skórki kroiłam na 6 paseczków.
3. Skórki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. Wodę odlewamy. Wlewamy ponownie świeżą wodę - 1 szklankę i do tego 1 szklankę cukru. Dodajemy też sok z cytryny - dzięki temu skórka będzie słodko-cytrusowa. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy 40-60 minut, aż skórki będą szkliste.
4. Po ugotowaniu skórki wykładamy na kratce i zostawiamy na całą noc do osuszenia.
5. Następnego dnia paski kroimy w kosteczkę. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Domowe wypieki
Witaj Aniu - Tu Sylwia z Finlandii. Czy moglabym sie w jakis sposob z Toba skontaktowac? :)
OdpowiedzUsuńTak, wysłałam Ci komentarz na Twojego nowego bloga :)
UsuńNie ma to jak własnej roboty
OdpowiedzUsuńIdealna będzie do świątecznego sernika :-)
OdpowiedzUsuńa czy jest sposób na suszoną skórkę od pomarańczy? :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nie znam takiego sposobu niestety...
Usuńa jakby tak zamiast kroić w paski, skórkę zetrzeć na tarce ?
OdpowiedzUsuńNo nie wiem czy to nie będzie za drobno...Ale zawsze można spróbować :) A ja właśnie wykorzystałam dziś taką skórkę do babki drożdżowej - jaki piękny zapach się roznosi po mieszkaniu. Taka domowa jest jednak o wiele wiele lepsza niż kupna. Pozdrawiam!
UsuńRobiłam w tym roku niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia ale na pewno zrobię jeszcze nie raz.Jest niebywale aromatyczna, wspaniała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńDziękuję za przepis. Szukałam i znalazłam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń