Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 całe jajko i 1 żółtko (w oryginale 2 żółtka)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
Beza:
1 białko jajka
12 dag cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto wykładamy kolejno na stolnicę, najpierw siekamy mąkę z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jak ciasto kruche. Schładzamy w lodówce.
2. Białko ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasto smarujemy bezą. Ja dodatkowo każdą wyciętą choinkę posypałam kolorową posypką, a resztę pozostawiłam z samą bezą.
4. Ciasteczka pieczemy przez ok 15 minut w 150-180 st. C (lub do delikatnego zrumienienia się bezy - wszak wszystko zależy od piekarnika).
5. Warstwa bezowa może pękać kiedy jest cieniutka. Ostatnią porcję smarowałam grubo pozostałą bezą i upiekły się rewelacyjnie bez pękania (jak na niżej załączonym zdjęciu).
Smacznego!!!
Źródło: blog Bake&Taste
śliczne Ci wyszły! fajnie, że skorzystałaś z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, sama posiadam książkę "100 nowych ciast siostry Anastazji", ale jakoś ten przepis nie zwrócił mojej uwagi. I widać, że szkoda, bo ciasteczka są przepyszne, kruchutkie - po prostu wyjątkowe. Teraz są moimi ulubionymi ciasteczkami i zamierzam zrobić je jeszcze raz na tegoroczne Święta! Pozdrowienia!
Usuńpiekne! dziekuje za udzial w akcji! :-))
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za natchnienia co upiec na święta pozdrawiam ninka
OdpowiedzUsuń:) Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu! Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!!!
UsuńPięknie wyglądają te ciasteczka :) i wydają się dość łatwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńAngeliko - ciasteczka są banalnie proste! I do tego kruchutkie i pyszne! Polecam!
OdpowiedzUsuńWyglądają śliczniutko :-)
OdpowiedzUsuńwlasnie wyjelam ciasteczka z piekarnika sa wysmienite, POLECAM!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!! Wesołych Świąt!
Usuńa ile ich ok wychodzi?
OdpowiedzUsuń3-4 blaszki - w zależności od wielkości użytych foremek.
UsuńJa nie wycinam z foremek. Wałkuję ciasto na kształt prostokąta, daję bezę i kroję na kwadraty. Wtedy beza jest równomiernie rozłożona. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki, my jednak wolimy wycinać z foremek, szczególnie moja córka lubi się bawić z ciastkami :)
UsuńCiasteczka wyszly bardzo dobre :) Ja upieklam nieco grubsze, bialko dodatkowo postpalam wiorkami kokosowymi, a po upieczeniu I wystygnieciu dalam na wierzch kleks z dzemu porzeczkowego :) :) Mniam mniam..... ;)
OdpowiedzUsuńFajna modyfikacja, cieszę się, że ciasteczka smakują. Może jakaś fotka do galerii? pozdrawiam!
Usuń