22 grudnia 2012

Torciki warszawskie / Ciastka warszawskie

Wczoraj udało mi się przygotować mini torciki na świąteczny stół. Te ciastka to wspomnienie dziecinnych lat. Mama piekła je na Święta. A my (znaczy ja i moje rodzeństwo) składaliśmy je :)


Składniki:

Ciasto:
36 dag mąki (2 szklanki)
25 dag margaryny
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
2 białka
15 dag cukru pudru

Masa grysikowa:
pół szklanki mleka
2 - 2,5 łyżki kaszy manny
0,5 kostki masła
7 dag cukru pudru

Dodatkowo:
marmolada różana (lub dowolne twarde powidła)
mielone orzechy
kokos

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy literatką lub kieliszkiem do szampana ciastka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Pędzelkiem smarujemy każde ciastko bezą. Ciastka pieczemy w 180 st. C przez 15 minut (lub do zrumienienia się bezy). Ciastka studzimy.
3. Robimy masę: mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje cały czas mieszając. Grysik studzimy. Ucieramy masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimnego grysiku.
4. Ciastka przekładamy marmoladą różaną tak, aby bezy były po zewnętrznej stronie złożonego ciastka. Następnie boki ciasteczek smarujemy masą grysikową i obtaczamy boki mielonymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.
5. Gotowe ciastka przechowujemy w chłodnym miejscu.

* Do obsmarowania boków ciasteczek można użyć dowolnej masy, np. budyniowej.Świetnie nadawać się również będą dżemy i powidła.

Smacznego!!!

 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam chyba wszystko co ma w sobie bezę:) Wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas te ciasteczka nazywają się słoneczka i są cudownym reliktem z przeszłości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ostatnio widziałam je w jednej z książek/czasopism kulinarnych i byłam ciekawa, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo bardzo dobre - najlepsze moim zdaniem smakują przełożone marmoladą różaną i obtoczone w mielonych orzechach. Pyszności.

      Usuń
  4. Bardzo ładnie wyglądają, ciekawy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam Aniu tych ciasteczek, ale zrobię. U mnie różne ciasteczka schodzą , więc na bank zrobię. Zapisuję sobie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam Anuś- są przepyszne i do jutra ich nie będzie, ale na święta na pewno będę piekła po raz drugi. Dziękuję Ci za przepis.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Witam,
    Jak długo ciasteczka mogą stać po przygotowaniu? 2-3 dni? i czy trzeba je trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, w sumie w lodówce też można, ale bardziej polecam chłodną spiżarnię, bo w lodówce beza może nasiąknąć wilgocią i będzie się kruszyć.

      Usuń
  7. Witam Aniu upieklam dzis wg Twojego przepisu torciki-prezentuja sie superancko:) obawiam sie ze do swiat nie dotrwaja. Jedynie na boki dalam podpieczony lekko brazowy kokos. Dzieki Renata K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Cieszę się, że ciastka przypadły do gustu.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!