Składniki:
Ciasto:
36 dag mąki (2 szklanki)
25 dag margaryny
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
2 białka
15 dag cukru pudru
Masa grysikowa:
pół szklanki mleka
2 - 2,5 łyżki kaszy manny
0,5 kostki masła
7 dag cukru pudru
Dodatkowo:
marmolada różana (lub dowolne twarde powidła)
mielone orzechy
kokos
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy literatką lub kieliszkiem do szampana ciastka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Pędzelkiem smarujemy każde ciastko bezą. Ciastka pieczemy w 180 st. C przez 15 minut (lub do zrumienienia się bezy). Ciastka studzimy.
3. Robimy masę: mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje cały czas mieszając. Grysik studzimy. Ucieramy masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimnego grysiku.
4. Ciastka przekładamy marmoladą różaną tak, aby bezy były po zewnętrznej stronie złożonego ciastka. Następnie boki ciasteczek smarujemy masą grysikową i obtaczamy boki mielonymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.
5. Gotowe ciastka przechowujemy w chłodnym miejscu.
* Do obsmarowania boków ciasteczek można użyć dowolnej masy, np. budyniowej.Świetnie nadawać się również będą dżemy i powidła.
Smacznego!!!
Uwielbiam chyba wszystko co ma w sobie bezę:) Wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńU nas te ciasteczka nazywają się słoneczka i są cudownym reliktem z przeszłości :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio widziałam je w jednej z książek/czasopism kulinarnych i byłam ciekawa, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo bardzo dobre - najlepsze moim zdaniem smakują przełożone marmoladą różaną i obtoczone w mielonych orzechach. Pyszności.
UsuńBardzo ładnie wyglądają, ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńNie znam Aniu tych ciasteczek, ale zrobię. U mnie różne ciasteczka schodzą , więc na bank zrobię. Zapisuję sobie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUpiekłam Anuś- są przepyszne i do jutra ich nie będzie, ale na święta na pewno będę piekła po raz drugi. Dziękuję Ci za przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam,
OdpowiedzUsuńJak długo ciasteczka mogą stać po przygotowaniu? 2-3 dni? i czy trzeba je trzymać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
Kilka dni. Przechowujemy je w chłodnym miejscu, w sumie w lodówce też można, ale bardziej polecam chłodną spiżarnię, bo w lodówce beza może nasiąknąć wilgocią i będzie się kruszyć.
UsuńWitam Aniu upieklam dzis wg Twojego przepisu torciki-prezentuja sie superancko:) obawiam sie ze do swiat nie dotrwaja. Jedynie na boki dalam podpieczony lekko brazowy kokos. Dzieki Renata K.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCieszę się, że ciastka przypadły do gustu.
Pozdrawiam
Przepadam za nimi:-)
OdpowiedzUsuń