28 czerwca 2025

Sernik z leśnymi borówkami

W pierwszy wakacyjny weekend podrzucam Wam przepis na jeden z moich ulubionych serników - z leśnymi borówkami. Wychodzi wysoki, równiutki jak stół, a przede wszystkim pyszny!

Składniki (tortownica 24cm): 

Spód:

  • 200 g maślanych herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła 

Ser:  

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 5 jajek
  • 160 g cukru 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g mleka w proszku

Polewa: 

  • 100 g białej czekolady
  • 60 g śmietanki 30% 

Dodatkowo:

  • 200 g borówek - świeżych lub mrożonych 

Sposób przygotowania: 

1. Zaczynamy od spodu. Herbatniki zblendować, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię snem szklanki.

2. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

3. Ser, jajka, miękkie masło, cukier, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną umieścić w misce. zmiksować dosłownie 30 sekund. Masa powinna być gęsta. 

4. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć borówki (mrożone należy wcześniej odmrozić, najlepiej na sitku).

5. Piec w 170*C przez 40 minut, a kolejne 35-40 minut w 150*C funkcja góra-dół. Można na dno piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. 

6. Sernik pozostawić w piekarniku przez kwadrans po pieczeniu, uchylić przy tym lekko drzwiczki piekarnika. 

7. Zrobić polewę. Śmietankę lekko podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewę wyłożyć na sernik. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Po prostu pycha 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!