Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1-2 szklanki grochu lub dowolnej fasoli, np. perłowej - akurat robiłam z fasolką
garść suszonych grzybów
sól
kminek
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
zasmażka (mąka + olej lub smalec) - można pominąć
Sposób przygotowania:
1. Groch (lub fasolę) zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia odrobinę solimy, dodajemy suszone grzyby i gotujemy do miękkości.
2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, mieszamy i odcedzamy. Zalewamy świeżą wodą, gotujemy, znów odlewamy wodę i jeszcze raz zalewamy świeżą wodą. Czynność należy powtórzyć, jeśli kapusta jest nadal za kwaśna.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, a następnie dodajemy do kapusty. Dodajemy również sól, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy.
4. Kiedy kapusta będzie lekko miękkawa, dodajemy niej ugotowany groch z grzybami. Dodajemy też kminku. Całość gotujemy do miękkości.
5. Jeśli chcecie, można zrobić zasmażkę, dodajemy ją do kapusty i mieszamy. Doprawiamy majerankiem i ewentualnie solą i pieprzem.
6. Kapustę podajemy z chlebem, ziemniakami czy też rybą. U mnie w domu podawaliśmy też do kapusty olej lniany. Czasem pod koniec robienia kapusty wlewam do niej około 1/3 szklanki oleju lnianego i mieszam.
Smacznego!!!
o tak to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych:) do tego obowiązkowo dużo oleju:)
OdpowiedzUsuńU mnie w Wigilię kapusta to podstawa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji. Jeśli mam go umieścić, to słowo "smalec' musi zniknąć! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW takim razie proszę usunąć mój wpis. Pozdrawiam
UsuńOczywiście w tym roku to danie będzie gościć i na moim stole :)
OdpowiedzUsuńU nas jest to potrawa obowiązkowa :)
UsuńU mnie też kapusta z grochem to potrawa obowiązkowa na Wigilię z tą różnicą, że kapustę z grzybami i groch gotuję osobno i na stół też podaję osobno kapustę z grzybami i groch w miarę możliwości ugotowany na " sypko " :)
OdpowiedzUsuńRobisz dokładnie kapustę jak ja, bo dajesz i grzybki i groch :-) przeglądałam blogi i wiele osób robi kapustę albo z grochem albo z grzybami, ja łącze oba składniki i smakuje wybornie :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTak właśnie robi się w moim rodzinnym domu. Dlatego i ja też tak robię :)
Usuń