Składniki:
1 kostka margaryny
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
120 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
kilka mandarynek (u mnie 5 dużych owoców)
Dodatkowo:
dowolna polewa lub cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mandarynki obieramy, dzielimy i przekrawamy na mniejsze kawałki.
2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
3. Do masy dodajemy po jednym jajku stale ucierając, a następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy odrobinę olejku pomarańczowego (ewentualnie cytrynowego).
4. Do masy dodajemy pokrojone mandarynki i mieszamy łyżką.
5. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 minut.
6. Po upieczeniu polewamy wcześniej przygotowaną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Wyglada pysznie , napewno wyprobuje :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) Wygląda pyszniutko :)
OdpowiedzUsuńMandarynki mi też kojarzą się ze Świętami bardzo mocno. Ciacho wygląda na bardzo mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńmoja robota
OdpowiedzUsuńto znaczy?
UsuńCiasto pychotka:))) Mój synek wcina już trzeci kawałek. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo! Pozdrawiam!!!
UsuńSzarlotka idealna a czy nie może być wyjątkowa mandarynka?
OdpowiedzUsuńMogłaby być, czemu nie? :)
UsuńCzy korzystajac z Pani przepisu można coś zmienić -nap-dodać soku z mandarynek - kilka łyżek-aby też podziwiać i zapach i smak ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Udane modyfikacje mile widziane
Usuń