Po prostu szarlotka. Krucha, wilgotna, z dużą ilością jabłek i pyszną pianką na jogurcie.
Składniki (blaszka 20x32cm lub nieco większa):
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 5 zimnych żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jabłka:
- 1500 -2000 g jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka jogurtowa:
- 600 g jogurtu naturalnego (temp.pokojowa)
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Zrobić ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, jedną nieco większą i tą większą część wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15-18 minut w 180*C. Drugą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki. Po podpieczeniu ciasto przestudzić.
2. Jabłka obrać, pokroić, na głębokiej dużej patelni umieścić masło, jabłka, cynamon, cukier i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać. Dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze dusić. Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie miksować na małych obrotach, dodawać po łyżce jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej. Na koniec dodać olej i wsypać budyń i delikatnie, ale dokładnie zmiksować.
4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na to wylać piankę jogurtową, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki.
5. Całość piec w 180*C przez 40-45 minut.
6. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 5 minut w piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i ostudzić. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale ten krok pominęłam.
Smacznego!!!
Źródło: I love bake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!