Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
3-4 ogórki kiszone
3-4 ugotowane marchewki
4 ugotowane jajka
15 dag sera żółtego
majonez
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, solimy i odstawiamy na godzinkę, by zmiękła.
2. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej.
4. Białka oddzielamy od białek, białka ścieramy na tarce jarzynowej.
5. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
6. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności od dołu:
tuńczyk
cebula (odciśnięta z nadmiaru soku)
tarte ogórki kiszone
warstwa majonezu
tarta marchewka
tarte białko jajek
pieprz
warstwa majonezu
żółtka jajek starte na drobniuteńkich oczkach
ser żółty starty na drobniuteńkich oczkach
Smacznego!!!
uwielbiam tę sałatkę, moja wersja jest bez marchewki
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten dodatek marchewki. Muszę kiedyś wypróbować;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
Polecam dodatek marchewki - sałatka jest naprawdę pyszna!
UsuńPozdrawiam gorąco!!!
Tuńczyk w kawałkach,czy może być rozdrobniony?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem lepiej w kawałkach. Z rozdrobnionym tuńczykiem nie robiłam tej sałatki, ale zawsze można spróbować, wydaje mi się, że należy go wtedy porządnie odcisnąć.
UsuńTuńczyk w oleju może być? Sałatka wygląda naprawdę pysznie :) jestem Twoja ogromna fanka, bo wiele potraw jak i ciast robiłam i wychodzą naprawdę znakomicie :) pozdrawiam Aniu serdecznie!
OdpowiedzUsuńTak. Moze byc. Warto go dobrze odcisnac z oleju. Ciesze sie bardzo ze czesto tu zagladasz i korzystach z przepisow. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń