Tosty francuskie kojarzą mi się z moim rodzinnym domem. Rodzice robili nam takie czasami na śniadanie, pyszności!
Składniki:
2 kromki chleba
1 jajko
kilka łyżek mleka
masło lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajko mieszamy widelcem z mlekiem. Kromki chleba obtaczamy starannie w masie jajeczno-mlecznej.
2. Chleb smażymy na patelni do zrumienienia.
3. Podajemy wedle uznania - ja smarowałam tosty dżemem morelowym! Pycha :)
Smacznego!
Uwielbiam takie tosty :) Idealny sposób na nieco stary chleb.
OdpowiedzUsuńmm, uwielbiam francuskie tosty;)
OdpowiedzUsuńPyszne;)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam najlepiej z keczupem:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam na słodko:D
OdpowiedzUsuństrasznie dawno nie jadłam takiego śniadnia
OdpowiedzUsuńOjjj cóż za wspomnienie z dzieciństwa:) Mi takie tosty robiła zawsze ukochana babcia. Zazwyczaj były one z weki, po usmażeniu posypane cukrem pudrem i cukrem waniliowym:)Ostatnio znalazłam i wypróbowałam przepis na tosty francuskie na ostro. Po usmażeniu dodałam na nie szyneczkę, ananasa, wędzony radamer z serenady, zioła i na chwilkę do piekarnika. Wyszły naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńa na 6 lub 4 kromki są inne proporcje czy te co są podane?
OdpowiedzUsuńZależy od wielkości kromek chleba. Moje 2 kromki akurat pochłonęły całą masę jajeczną więc proponuję zwiększyć ilość mleka no i dać 1 jajko więcej.
UsuńUwielbiam i często podjadam ;)
OdpowiedzUsuńJA OD DZIECKA JADŁAM TOSTY FRANCUSKIE NAWET O TYM NIE WIEDZIAŁA, MAMA ZAWSZE ROBIŁA GDY ZOSTAWAŁ CZERSTWY CHLEB. JA TROCHĘ JEJ PRZEPIS ZMODYFIKOWAŁAM I ROBIĘ JE NA SŁONO JAKOŚ LEPIEJ MI SMAKUJĄ. DO JAJKA DODAJĘ SÓL, PIEPRZ ZIOŁOWY, PAPRYKĘ SŁODKĄ CZASEM DORZUCĘ JAKIEŚ ZIOŁA MAJERANEK BAZYLIĘ TYMIANEK CZY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI.
OdpowiedzUsuń