Składniki:
Naleśniki: ( w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka lub mąki)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
sól do smaku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
20 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki śmietany
garść tartego żółtego sera
Dodatek:
sos czosnkowy - najlepszy domowy
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na 15 minut, potem smażymy cienkie naleśniki.
2. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni na oleju. Dorzucamy starte pieczarki i dusimy, aż woda wyparuje z pieczarek.
4. W międzyczasie paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do pieczarek. Chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę, przyprawy, a na koniec tarty żółty ser. Dusimy, aż ser częściowo roztopi się.
5. Na naleśniki nakładamy ciepły farsz, dowolnie zwijamy ( u mnie w ruloniki).
6. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Pycha :) To jedne z moich ulubionych naleśników.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je pod każda postacią;)
OdpowiedzUsuńMoja mama wyczarowała dla mnie dzisiaj krokiety z kapustą i grzybami!!<3
OdpowiedzUsuńOjć jak ja kocham naleśniki:)
do farszu jeszcze dodać kiełbaski i jest pycha:)
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi to proszę bardzo :) Ja akurat nigdy nie robiłam naleśników z dodatkiem jakiegokolwiek mięsa, bo zazwyczaj robię je na piątek. Muszę spróbować.
Usuń