Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, to nabieram coraz lepszej wprawy :) Robiąc babeczki, bazowałam na przepisie na jagodzianki, ponieważ to ciasto jest bardzo udane i niezawodne. Gotowe ciasto nakładałam do formy na muffinki, dodałam śliwki i posypałam kruszonką. Pyszne! Najlepsze z kubkiem kakao :)
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki
2 jajka
50 g drożdży
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka margaryny lub masła
1 szklanka mleka
szczypta soli
Kruszonka:
6 dag mąki
3 dag cukru pudru
3 dag masła
Dodatkowo:
śliwki
Sposób przygotowania:
1.
W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy
je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
wyrośnięcia.
2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.
3.
Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy
drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią
margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki
(ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Odrywamy po kawałku ciasta, napełniamy nim formy na muffinki lub babeczki do 2/3 ich wysokości.
5. Umyte i przepołowione śliwki delikatnie wtykamy w ciasto.
6. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy, posypujemy nią babeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
7. Babeczki pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
Smacznego!!!
Najlepsze jeszcze ciepłe:)
OdpowiedzUsuńI do tego szklaneczka mleka;)
OdpowiedzUsuń