Składniki:
3 dag drożdży
40 dag miąższu z dyni
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka dodać drożdże, rozpuścić, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia.
2. Obraną dynię zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Wymieszać składniki: mąkę, jajka, sól, cynamon i drożdże rozpuszczone w mleku. Następnie dodać dynię i całość starannie wymieszać.
4. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po czym smażyć porcjami na oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Agatka gotuje i smakuje
Boskie racuszki, takie grubaśne i rumiane :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na racuszki. Mniam!
OdpowiedzUsuńA może mogłabyś zrobić racuchy z plastrami jabłek w środku. Pamiętam jeszcze jak takie zajadałam, gdy robiła je moja prababcia <33.
OdpowiedzUsuńJeżeli już zrobiłaś taki przepis to musiałam go przegapić ;)
tak, robiłam racuszki z jabłkami: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/pulchne-racuchy-z-jabkami.html Niestety, nie były one drożdżowe, ale też pyszne i pulchne. Ale drożdżowe też kiedyś zrobię :)
UsuńWłaśnie wypróbowałam na kolację dla rodzinki;) pychotka;) uwielbiam takie delikatniutkie racuchy.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!!! Wesołych Świąt!
Usuń