26 października 2012

Drożdżowe racuchy dyniowe

Dynia po raz drugi - tym razem jako dodatek do racuszków - pyszne! Polecam Wszystkim niezdecydowanym


Składniki:

3 dag drożdży
40 dag miąższu z dyni
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Do letniego mleka dodać drożdże, rozpuścić, dodać cukier i odstawić do wyrośnięcia.
2. Obraną dynię zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Wymieszać składniki: mąkę, jajka, sól, cynamon i drożdże rozpuszczone w mleku. Następnie dodać dynię i całość starannie wymieszać.
4. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po czym smażyć porcjami na oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Agatka gotuje i smakuje

 

6 komentarzy:

  1. Boskie racuszki, takie grubaśne i rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny pomysł na racuszki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A może mogłabyś zrobić racuchy z plastrami jabłek w środku. Pamiętam jeszcze jak takie zajadałam, gdy robiła je moja prababcia <33.
    Jeżeli już zrobiłaś taki przepis to musiałam go przegapić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, robiłam racuszki z jabłkami: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/pulchne-racuchy-z-jabkami.html Niestety, nie były one drożdżowe, ale też pyszne i pulchne. Ale drożdżowe też kiedyś zrobię :)

      Usuń
  4. Właśnie wypróbowałam na kolację dla rodzinki;) pychotka;) uwielbiam takie delikatniutkie racuchy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!