27 października 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną, ryżem i mięsem

Kiedy mam nadmiar pracy, robię obiady, które wystarczą mi na kilka dni. Do takich dań niewątpliwie należą gołąbki. Wiadomo, jest z nimi trochę pracy, ale potem nie muszę się martwić o obiad. Zawsze można przygotować sobie farsz dzień wcześniej, a następnego tylko zawijać i zapiec je w piekarniku.

Składniki:

  • 1 główka kapusty gołąbkowej
Farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej 
  • 1 szklanka ryżu
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kilka suszonych grzybów 

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić, by zmiękły. Potem je drobno pokroić. 
2. Ryż i kaszę gotujemy osobno w osolonej wodzie na sypko. Choć ja ostatnio przygotowuje i ryż i kasze na patelni, osobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam ryż, wlewam dwa razy więcej wody niż ryżu, dodaję soli i gotuję tak do miękkości. Tak samo z kaszą. 
3. Cebulę siekamy, złocimy na oleju. Mięso również usmażyć, lekko doprawić solą.
4. Mieszamy wszystkie składniki farszu: mięso, ryż, kaszę, suszony majeranek, pokrojone grzyby, zrumienioną cebulę i przyprawy.
5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Możemy wcześniej odciąć głąb kapusty - wtedy liście będą łatwiej się odrywać.
6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 
7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków. 

8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków). Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przynajmniej godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy dłużej.

9. Upieczone gołąbki podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!!!


 

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!