Kiedy mam nadmiar pracy, robię obiady, które wystarczą mi na kilka dni. Do takich dań niewątpliwie należą gołąbki. Wiadomo, jest z nimi trochę pracy, ale potem nie muszę się martwić o obiad. Zawsze można przygotować sobie farsz dzień wcześniej, a następnego tylko zawijać i zapiec je w piekarniku.
Składniki:
- 1 główka kapusty gołąbkowej
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka ryżu
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- kilka suszonych grzybów
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić, by zmiękły. Potem je drobno pokroić.
2. Ryż i kaszę gotujemy osobno w osolonej wodzie na sypko. Choć ja ostatnio przygotowuje i ryż i kasze na patelni, osobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam ryż, wlewam dwa razy więcej wody niż ryżu, dodaję soli i gotuję tak do miękkości. Tak samo z kaszą.
3. Cebulę siekamy, złocimy na oleju. Mięso również usmażyć, lekko doprawić solą.
4. Mieszamy wszystkie składniki farszu: mięso, ryż, kaszę, suszony majeranek, pokrojone grzyby, zrumienioną cebulę i przyprawy.
5. W garnku gotujemy wodę, kiedy zawrze dodajemy ocet (sprawi, że liście kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Możemy wcześniej odciąć głąb kapusty - wtedy liście będą łatwiej się odrywać.
6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków.
8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków). Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przynajmniej godzinę, sprawdzamy, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy dłużej.
9. Upieczone gołąbki podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Narobiłaś mi ochoty na gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńPrzygotowywanie gołąbków to rola mojej mamy:)
OdpowiedzUsuńTakie gołąbki są pycha!
OdpowiedzUsuń