15 października 2012

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Wiele razy ją robiłam i jeszcze nie raz zrobię. Jest przepyszna! Przepis mam od kuzynki.


Składniki:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
3-4 ogórki kiszone
3-4 ugotowane marchewki
4 ugotowane jajka
15 dag sera żółtego
majonez
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobno siekamy, solimy i odstawiamy na godzinkę, by zmiękła.
2. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej.
4. Białka oddzielamy od białek, białka ścieramy na tarce jarzynowej.
5. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
6. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności od dołu:

tuńczyk
cebula (odciśnięta z nadmiaru soku)
tarte ogórki kiszone
warstwa majonezu
tarta marchewka
tarte białko jajek
pieprz
warstwa majonezu
żółtka jajek starte na drobniuteńkich oczkach
ser żółty starty na drobniuteńkich oczkach

Smacznego!!!


7 komentarzy:

  1. uwielbiam tę sałatkę, moja wersja jest bez marchewki

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten dodatek marchewki. Muszę kiedyś wypróbować;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodatek marchewki - sałatka jest naprawdę pyszna!
      Pozdrawiam gorąco!!!

      Usuń
  3. Tuńczyk w kawałkach,czy może być rozdrobniony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem lepiej w kawałkach. Z rozdrobnionym tuńczykiem nie robiłam tej sałatki, ale zawsze można spróbować, wydaje mi się, że należy go wtedy porządnie odcisnąć.

      Usuń
  4. Tuńczyk w oleju może być? Sałatka wygląda naprawdę pysznie :) jestem Twoja ogromna fanka, bo wiele potraw jak i ciast robiłam i wychodzą naprawdę znakomicie :) pozdrawiam Aniu serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Moze byc. Warto go dobrze odcisnac z oleju. Ciesze sie bardzo ze czesto tu zagladasz i korzystach z przepisow. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!