29 sierpnia 2014

Naleśniki z serem na słono

Zaskakująco pyszne naleśniki, na które przepis znalazłam w książce Specjały kuchni domowej z Biblioteczki Poradnika Domowego. Polecam!


Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 jajka

Farsz:
20 dag półtłustego sera białego
2 jajka
2 łyżki masła
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtka, masło, sól i pieprz oraz zieleninę. Ucieramy. Na koniec mieszamy z ubitą pianą z białek.
3. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon i smażymy na rumiano.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe, zwłaszcza na piątkowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki, jeśli już z białym serem to raczej na słodko. Ale widzę, że również w takim wydaniu mogą sprawdzić się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Ile procent ma ser półtłusty do naleśników?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!