Składniki:
Marynata do mięsa:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
odrobina kurkumy
przyprawa do drobiu
mielona słodka papryka
2 piersi z kurczaka
2 cebule
2 jabłka
kilka pieczarek
przyprawa do grilla
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę.
2. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Pieczarki, jabłka i cebule obieramy. Pieczarki kroimy na połówki, cebulę i jabłka na mniejsze kawałki.
4. Na patyki nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w dowolnej kolejności. Każdy szaszłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej.
5. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Smacznego!!!
ale pyszności:) pieczarki to coś co ubóstwiam:) w połączeniu z piersią z kurczaka to poezja:) pięknie ci wyszły:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej zaciekawiło mnie to jabłuszko w szaszłyku, super pomysł, bo pieczarki to wiem, że smakują w nich znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie,z jabłkiem szaszłyków jaszcze nie jadłam,w Lidlu promocja na mięso grillowe więc zrobię takie na majówkę.
OdpowiedzUsuń