23 kwietnia 2013

Indyk z warzywami

Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. 


Składniki:

0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka)
pół pora
kawałek czerwonej papryki
kawałek zielonej papryki
5 dużych pieczarek
sól, pieprz
przyprawa do drobiu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
bazylia
oregano

Sposób przygotowania:

1. Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.
2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.
3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 
4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min.
5. Gotowe mięso podajemy np. z makaronem.

Smacznego!!!
  Pieczarkowy Tydzień 2013

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania,Ty to zawsze ochoty narobisz; ))
    zapraszam do konkursu: http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  2. nie apetycznie to wygląda...może inne zdjęcie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewne zaraz dodasz do akcji ;) Ale ja już skomentuję :P Pyszny sposób na indyka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodaję do akcji, tylko zawsze muszę dość długo czekać, aż mój przepis zostanie pobrany przez Mikser...

      Usuń
  4. Skorzystam, chętnie i pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Basiu i również pozdrawiam!

      Usuń
  5. Lubię takie dania:) Wygląda pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso z indyka jesst jednym z moich ulubionych. Pomysł na obiad juz jest, teraz tylko zakupy przez internet jakiegos swiezutkiego mieska indyczego. Rodzinka bedzie wniebowzieta bo tak samo lubia indyka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!