26 kwietnia 2013

Ryba po grecku II

Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.


Składniki:

1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)
5 marchewek
4 cebule
2 pietruszki
1 seler
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek koncentratu pomidorowego
bulion (może być z kostki)
natka pietruszki
mąka
cukier
olej
sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.
3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.
4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.
5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego!!!

 

9 komentarzy:

  1. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację i serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ojej, to najwyższy czas ją zrobić! Toż to klasyk nad klasykami :)

      Usuń
  3. pyszna klasyka - uwielbiam!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam, najbardziej kolejnego dnia po imprezie, na lekkim kacu jest najlepsza :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne zastosowanie rybki na kaca, hehe :)

      Usuń
  5. Rzeczywiście niemal identyczny przepis. Pyszna ta ryba, prawda?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!