18 kwietnia 2013

Żeberka w sosie własnym

Przepis wykorzystałam już wiele razy, chętnie do niego wracam, ponieważ żeberka wychodzą bardzo smaczne. Pomysł pochodzi z internetu, ale źródła nie podam, ponieważ przepis przepisałam bezpośrednio do zeszytu.


Składniki:

70 dag żeberek
1 duża cebula
czosnek granulowany
1 łyżka margaryny
3 łyżki oleju
przyprawa do żeberek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Myjemy żeberka, osuszamy i porcjujemy. Posypujemy przyprawą do żeberek, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem i wkładamy do lodówki (minimum 2 godziny do 24 godzin).
2. Na patelni rozgrzewamy olej i margarynę. Mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.
3. Do rondla dodajemy posiekaną cebulę, żeberka i razem smażymy, aż cebula się zarumieni. Wlewamy 1,5 szklanki wody i całość dusimy do miękkości. W międzyczasie uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

    

6 komentarzy:

  1. Przepis fajny ale:
    1 łyżka margaryny
    3 łyżki oleju
    do czego to, gdzie dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za nieścisłość, więc na oleju i margarynie obsmażamy żeberka. Ju poprawiam.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. czy margaryna podczas smażenia nie zamienia się w toksynę ...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro są takie produkty jak margaryna do smażenia to chyba można... :)

      Usuń
  3. Najpyszniejsze żeberka ever!!! Weszły na stałe do naszego menu, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!