Przepis wykorzystałam już wiele razy, chętnie do niego wracam, ponieważ żeberka wychodzą bardzo smaczne.
Składniki:
70 dag żeberek (mogą być żeberka mięsne tzw. kąty)
1 duża cebula
czosnek świeży lub granulowany
1 łyżka margaryny
3 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
woda
Sposób przygotowania:
1. Myjemy żeberka, osuszamy i porcjujemy. Nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem i wkładamy do lodówki (minimum 2 godziny do 24 godzin).
2. Na patelni rozgrzewamy olej i margarynę. Mięso mocno rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Ściągamy mięso, na tłuszcz dajemy cebulę i ewentualnie posiekany ząbek czosnku. Chwilę dusimy.
3. Do cebuli dodajemy mięso. Wlewamy 1,5 szklanki wody lub tyle, by zakryć mięso. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy do miękkości. W międzyczasie uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Uwielbiam takie żeberka :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny ale:
OdpowiedzUsuń1 łyżka margaryny
3 łyżki oleju
do czego to, gdzie dodać ?
Przepraszam za nieścisłość, więc na oleju i margarynie obsmażamy żeberka. Ju poprawiam.
UsuńPozdrawiam!
czy margaryna podczas smażenia nie zamienia się w toksynę ...?
OdpowiedzUsuńSkoro są takie produkty jak margaryna do smażenia to chyba można... :)
UsuńNajpyszniejsze żeberka ever!!! Weszły na stałe do naszego menu, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńTakie proste rozwiązanie...tylko smak mięsa...dziekuję za konkrety...reszte można samemu uzupełnic. Pozdrawiam.
UsuńDokładnie ☺️ życzę smacznego.
Usuń