18 kwietnia 2013

Żeberka w sosie własnym

Przepis wykorzystałam już wiele razy, chętnie do niego wracam, ponieważ żeberka wychodzą bardzo smaczne.


Składniki:

70 dag żeberek (mogą być żeberka mięsne tzw. kąty)
1 duża cebula
czosnek świeży lub granulowany
1 łyżka margaryny
3 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
woda

Sposób przygotowania:

1. Myjemy żeberka, osuszamy i porcjujemy. Nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem i wkładamy do lodówki (minimum 2 godziny do 24 godzin).
2. Na patelni rozgrzewamy olej i margarynę. Mięso mocno rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Ściągamy mięso, na tłuszcz dajemy cebulę i ewentualnie posiekany ząbek czosnku. Chwilę dusimy.
3. Do cebuli dodajemy mięso. Wlewamy 1,5 szklanki wody lub tyle, by zakryć mięso. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy do miękkości. W międzyczasie uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!

    

8 komentarzy:

  1. Przepis fajny ale:
    1 łyżka margaryny
    3 łyżki oleju
    do czego to, gdzie dodać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za nieścisłość, więc na oleju i margarynie obsmażamy żeberka. Ju poprawiam.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. czy margaryna podczas smażenia nie zamienia się w toksynę ...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro są takie produkty jak margaryna do smażenia to chyba można... :)

      Usuń
  3. Najpyszniejsze żeberka ever!!! Weszły na stałe do naszego menu, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proste rozwiązanie...tylko smak mięsa...dziekuję za konkrety...reszte można samemu uzupełnic. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dokładnie ☺️ życzę smacznego.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!