31 marca 2021

Ciasto Zośka

W internecie można znaleźć sporo wersji tego ciasta. Przeglądając przepisy zauważyłam, że ciasto robi się niemal identycznie jak Śnieżkę, tylko zamiast jednej warstwy masy śnieżkowej pojawia się warstwa z owocami i galaretką. 

Ciasto jest przepyszne. Mimo, że ma kilka warstw, robi się dość szybko. Przygotowałam je w jedno popołudnie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo polecam!

Składniki (blaszka 36x24 cm) lub trochę mniejsza:

Ciasto:

  • 25 dag masła / margaryny
  • 6 jajek
  • 25 dag cukru pudru (dałam trochę mniej)
  • cukier waniliowy
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao

Masa śnieżkowa:

  • 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody
  • 1opakowanie śnieżki
  • 200ml mleka

Warstwa z wiśniami:

  • 1 słoik wiśni z kompotu / syropu / nalewki lub świeże wydrylowane owoce
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • dżem wiśniowy do posmarowania 

Sposób wykonania:

  1.  Zaczęłam od rozpuszczenia galaretek. Wiśniową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody, a cytrynową w jednej szklance wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
  2.  Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
    Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać.
    Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą.
    Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 20-30 minut. Ostudzić.
  3. Zrobić warstwę wiśniową, do zimnej galaretki włożyć odsączone wiśnie. Włożyć do lodówki, by galaretka zaczęła tężeć. Tężącą masę wyłożyć na jasne ciasto posmarowane cienką warstwą dżemu wiśniowego. Przykryć ciastem z orzechami i docisnąć. 
  4. Przygotować masę śnieżkową, mleko ubić ze śnieżką, wlać tężącą cytrynową galaretkę i zmiksować. 2/3 masy wyłożyć na ciasto orzechowe, przykryć ciastem z kakao, a na wierzch rozsmarować pozostałą masę śnieżkową. Całość oprószyć tartą czekoladą, mielonymi orzechami lub dowolną inną posypką.  Ciasto schłodzić w lodówce przez całą noc.

Smacznego!


Źródło: Przyślij przepis

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!