Fantastyczne kruche ciasteczka. Kruchości nadaje im właśnie smalec, dlatego nie zamieniajcie go na inny tłuszcz, bo to już nie będzie to samo.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g smalcu
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 1/3 szklanka cukru pudru (w oryginale zwykłego cukru)
- 1/2 łyżeczki soli
- + cukier kryształ do posypania ciasteczek
Sposób wykonania:
1. Składniki zagnieść, ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej 30 minut w lodówce.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 6mm (można też cieniej), wykrawać ciasteczka. Posypać cukrem kryształem i piec w 180 st.C przez 8-10 minut, najlepiej do zrumienienia.
3. Ciasteczka ostudzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Smaker
Ciekawa jestem, czy można dać smalec gęsi, bo mam go bardzo dużo i chętnie bym go wykorzystała do tych ciasteczek ��
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam smalcu gęsiego, nie mam pojęcia jak ciastka smakowałyby z takim tłuszczem.
UsuńMoźna gęsi smalec. Ja robię. Nie zmienia to smaku
UsuńŁooooooooo! Nie pamiętam kiedy jadłem te pyszności <3!
OdpowiedzUsuńnie dodajemy jajek czy zostaly pominiete w przepisie
OdpowiedzUsuńNie dodajemy jajek.
UsuńA czy smalec musi być wcześniej wyjęty z lodówki czy taki prosto z lodówki?
OdpowiedzUsuńTakie prosto z lodówki. Jak klasyczne ciasto kruche.
UsuńDziękuję a jakiś proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńTo ciasteczka bez proszku.
UsuńIle sztuk wychodzi?
OdpowiedzUsuńW zależności od wielkości foremek, tak koło 50-60 sztuk.
Usuń