Miałam w lodówce nadmiar serków, które mój synek dostaje w przedszkolu na podwieczorek, a za nimi nie przepada. Wykorzystałam je do babki. Rewelacja - aromatyczna, wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Bardzo nam smakowała, a najbardziej dzieciom.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g serka (kremowego śmietankowego, zmielonego twarogu lub serka homogenizowanego)
- szczypta soli
- 60 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Ubić jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i zmiksować. Dodać mleko w proszku, serek oraz olej i znów zmiksować.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Foremkę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto.
5. Piec w 160st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka.
6. Upieczoną i wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolnym lukrem.
Smacznego!!!
Źródło: Smaker
Coś dla mnie, uwielbiam serowe ciasta.
OdpowiedzUsuń