23 marca 2021

Babka serowa

 Miałam w lodówce nadmiar serków, które mój synek dostaje w przedszkolu na podwieczorek, a za nimi nie przepada. Wykorzystałam je do babki. Rewelacja - aromatyczna, wilgotna, długo utrzymuje świeżość. Bardzo nam smakowała, a najbardziej dzieciom. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g serka (kremowego śmietankowego, zmielonego twarogu lub serka homogenizowanego)
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Ubić jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło i zmiksować. Dodać mleko w proszku, serek oraz olej i znów zmiksować.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub szpatułką. 

4. Foremkę do babki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto.

5. Piec w 160st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. 

6. Upieczoną i wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolnym lukrem.

Smacznego!!!

Źródło: Smaker

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!