Prosta babka na Wielkanoc i do niedzielnej kawki. Robiona na próbę, dlatego bez żadnych dekoracji. Polecam gorąco!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła / margaryny
Sposób wykonania:
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do ciasta, ponownie zmiksować.
3. Blaszkę do babki posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wylać ciasto i piec najpierw przez 10 minut w 200st. C, a potem zmniejszyć moc do 180st.C i piec około 45 minut.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
Źródło: Przyślij przepis
Poproszę taką pewną, co zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuńKlasyczna babeczka, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńPiaskowa to najlepsza baba. Idealnie jak polana lukrem. :)
OdpowiedzUsuńTaka klasyczna najlepsza.
OdpowiedzUsuńW jakiej wielkości formy Pani piekła ?
OdpowiedzUsuńWitam. Moja forma z kominem ma średnicę 23-24cm.
Usuń