18 listopada 2024

Domowa przyprawa chilli

 Dostałam sporo papryczek ostrych i postanowiłam przerobić je tak, aby je dobrze wykorzystać. Padło na domową przyprawę chilli, którą z pewnością użyję do wielu dań.

Składniki:

  • papryczki chilli

Sposób przygotowania:

1. Sekretem domowego chilli jest przede wszystkim dobre wysuszenie papryczek. Można ususzyć je w suszarce, piekarniku lub naturalnie w przewiewnym miejscu.

2. Z papryczek można pozbyć się nasionek, ale ja je zostawiłam, by przyprawa miała bogaty smak. 

3. Ususzone papryczki pozbawiane ogonków zblendować na wiórki. Można oczywiście zmielić na pył, ale ja wolę w takiej formie jak na zdjęciach.

4. Przechowywać w  szczelnym słoiku.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!