6 listopada 2024

Mrożone grzyby leśne

 Sezon na grzybobranie powoli dobiega końca. Jak zachować świeżość grzybów na dłużej? Na blogu możecie znaleźć sposób na mrożone maślaki

Ale grzyby leśne mrożę również w inny sposób. 

Oczyszczone grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, kozaki) pokroić w grubsze plastry, a małe okazy można pozostawić w całości. 

W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić grzyby. Gotować na wolnym ogniu niecałe 10 minut, odcedzić k przestudzić. 

Grzyby poporcjować do małych woreczków do mrożenia i zamrozić. 

Tak przygotowane grzyby można wykorzystać do uszek, sosów, zup, jako dodatek do kapusty itp. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!