19 lutego 2021

Chleb z ziarnami bez wyrabiania

 Cudowny chlebek! Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać łyżką. Jedynie potrzeba czasu na wyrastanie ciasta. Proporcje już znam na pamięć :-) Polecam wszystkim!

 

Składniki (na keksówkę długości 30cm):

  • 20g świeżych drożdży
  • 100g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml ciepłej wody
  • 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 100g ziaren słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • 50g siemienia lnianego
  • 20g sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 50g orzechów włoskich
  • dodatkowo olej do posmarowania formy 

Sposób wykonania:

1. Przygotować dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę krupczatkę i wymieszać. Dodać wszystkie ziarna i orzechy i zamieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

2. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C.

4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 225st. C, piec 5 mniut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 185st. i piec ok 30-35 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i jeszcze dosłownie na 5 minutek włożyć do piekarnika na kratkę, by się przyrumienił. 

5. Skąd wiadomo, że chleb w środku jest upieczony? Wystarczy postukać go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, to możemy mieć pewność, że jest upieczony. 

Smacznego!!!

 

Źródło: Moniki smakołyki



3 komentarze:

  1. O taki chlebek to zbawienie, muszę się w końcu przemóc i taki bochenek sobie upiec.
    Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!