6 lutego 2021

Roladki szynkowe z pieczarkami w galarecie

 Pyszna przekąska. Idealna na różne uroczystości małe i duże ;-)


Składniki:

  • duże plastry szynki konserwowej - ok 15 sztuk
  • 100 g serka topionego naturalnego
  • 400 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz 
  • 300ml rosołu lub innego bulionu
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka

Sposób wykonania:

1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać.

2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

3. Rosół / bulion mocno podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.

4. Każdy plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, potem farszem pieczarkowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć plasterki gotowanej marchewki i oliwki. Można też dodać listki pietruszki, plasterki ugotowanego jajka - wedle uznania. Zalać ostrożnie tężącą galaretą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!