21 listopada 2024

Schab zapiekany z ananasem i suszoną śliwką

 Witajcie. Jakiś czas temu byliśmy w gościnie i poczęstowano nas takimi schabowymi inaczej. Bardzo nam posmakowały i zrobiłam we Wszystkich Świętych na obiad. Takie danie idealnie się sprawdzi na rodzinne uroczystości. I naprawdę nie wymaga dużo pracy, by je przygotować.

Składniki: 

  • 10 plastrów schabu
  • 10 krążków ananasa z puszki
  • 10 suszonych śliwek (można je zastąpić żurawiną lub konfiturą z żurawiny)
  • tarty żółty ser - u mnie Rubin
  • sól, pieprz 
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej lub smalec do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Plastry schabu lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. 

2. Mięso obsmażyć na patelni z obu stron. Usmażone kotlety wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Na każdym kotlecie ułożyć po krążku ananasa, a w jego dziurkę włożyć suszoną śliwkę. Wierzch oprószyć tartym żółtym serem. 

4. Mięso zapiec w piekarniku w 180*C przez 10-15 minut. 

5. Podawać z ziemniakami i surówką lub sałatą. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!