Amoniaczki to szybkie i smaczne ciasteczka, które pieczone są na amoniaku. Wychodzą kruche i lekkie, przepis jest naprawdę świetny.
Można wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. A mi się spieszyło, wałkowałam po kawałku ciasta, smarowałam białkiem, posypałam cukrem i radełkiem szybciutko wycięłam ciasteczka. I siup do piekarnika - prawda, że szybko? 😂 Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę sporo😊
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła / margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka amoniaku
- cukier kryształ do posypania
Sposób wykonania:
1. Mąkę i zimne masło siekamy razem.
2. W misce mieszamy 2 całe jajka i 1 żółtko (1 białko odkładamy do smarowania ciastek), cukier, śmietanę, amoniak. Mieszankę wlewamy do mąki z masłem i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 30-60 minut.
3. Ciasto wałkujemy, wycinamy foremkami różne kształty, każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Lub szybsza wersja, którą opisałam wcześniej, czyli wałkujemy po kawałku ciasta, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i radełkiem lub nożem wycinamy ciasteczka.
4. Ciasteczka pieczemy w 170-180 st.C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości ciasteczek, tak więc należy je kontrolować.
Smacznego!!!
Źródło: Niespełnione zdolności kulinarne
Klasyczne amoniaczki <3!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuń