Jedną z moich ulubionych sałatek wzbogaciłam ostatnio o dodatek ciecierzycy. Wyszło pysznie.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 2 pomidory
- 1/2 kostki sera sałatkowego typu feta
- 1 mała puszka ciecierzycy w zalewie
- słonecznik
- Sos:
- majonez
- jogurt naturalny
- zmiażdżone 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- odrobina cukru
Sposób wykonania:
1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy.
2. Fetę kroimy w kostkę.
3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki lub grubą kostkę. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
4. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku).
6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, ciecierzyca, całość polewamy sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!!!
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńCiecierzycę odkryłam dość późno bo dopiero kilka lat temu. Jednak od tamtego czasu stała się stałym elementem potraw w mojej kuchni. Uwielbiam dania z ciecierzycą, jest sycąca, jednocześnie ma wiele składników odżywczych.
OdpowiedzUsuńLubię ją w formie takiej jak tutaj, ale również w formie hummusu (przekonałam się do bliskowschodniej kuchni).
Sałatkę na pewno przygotuję, szczególnie, ze w ostatnim czasie mam ochote na takie lekkie potrawy.
Mniam, bardzo lubię takie sałatki!
OdpowiedzUsuńPyszna i prosta sałatka ;)
OdpowiedzUsuń