12 czerwca 2013

Konfitura z płatków róży

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) 


Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):

100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)
200 g cukru
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1. Płatki róży obieramy z białych ogonków.
2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.
3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.
4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.

Smacznego!!!

23 komentarze:

  1. Mam za sobą pierwszyznę, wkleiłam u siebie, blender rozciera cukier? Nie warto ucierać makutrą? Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie posiadam makutry dlatego użyłam blendera. Jestem zadowolona z efektu. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. w makutrze zdecydowanie lepiej, polecam bo też robiłam w zeszłym roku

      Usuń
  2. Kurcze mi się jeszcze nigdy nie udało uzbierać wystarczającej ilości tych płatków ;) Ale kolor ma cudny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile wytrzymaja takie konfitury? Tzn. jesli je wsadze do wyparzonych szkielek, albo zagotuje w wodzie? (chociaz nie wiem, czy zagotowanie jest dobrym pomyslem, skoro platki sa na swiezo rozrabiane?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka konfitura powinna wytrzymać ok. roku. Nie wiem co mogłoby się stać z takimi płatkami po zagotowaniu słoików...

      Usuń
    2. nic się nie dzieje po pasteryzacji. robię tak co roku :) jest pyszna

      Usuń
    3. O dziękuję za wiadomość! Dobrze wiedzieć :)

      Usuń
    4. u mnie takie konfitury wytrzymują nawet 3 lata, i świetnie nadają się do makaroników

      Usuń

  4. Bardzo dziękuję,że dzielicie się z różnymi przepisami a szczególnie z dzikiej róży.Dzieci moje nie mogły posmakować gdyż nie znałam przepisu ale za to moje wnuki bardzo lubią konfiturę z róży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz i gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  5. minimum wytrzyma trzy lata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze lepiej :) Ale czy dotrwa do tego czasu? My chyba szybciej ją zjemy :)

      Usuń
  6. ja mam pytanko odnośnie tego ile to jest np 100gram?? wizualnie luźno wsypanych do naczynia....np 1 słoik o pojemności 1 litra?;]
    i jeszcze jedno ... pasteryzuje się słoiki z konfiturą?( ja w lodówce trzymał nie będę tylko w piwnicy)
    Mniej więcej ile soku z cytryny??
    i ostatnie pytanko kiedy najlepiej zbierać płątki róży? pora dnia i miesiąc proszę;']
    p.s ro biłem w tym roku syrop z stokrotek....ciekawy ciekawy więcej powiem jak wykorzystam do czegoś jakąś buteleczkę, puki co to wypiłem butelkę na zasadzie kompotu:D rozcieńczyłem z wodą;]
    proszę o odp. na e-mail, lub pytania.....
    m_kruczak@onet.eu
    pozdrawiam zakręconych ;]
    i jak ktoś ma na zbyciu jakąś książkę o ziołach, kwiatach, konfiturach taką minimum z przed 20 lat to chętnie nabędę;]
    Lub jakieś stare przepisy od prababci babci...;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Wizualnie 100 g płatków róży to 1 szklanka płatków mocno ubitych w naczyniu.
      2. Konfitury z płatków róży nie pasteryzujemy (przynajmniej tej). Jeśli masz zimną piwnicę to konfitura powinna wytrzymać.
      3. Soku z cytryny dodajemy do smaku, proponuję zacząć od 1 łyżki i dodawać stopniowo. Zależy jaką się lubi. Cytryna dodatkowo pomaga utrzymać piękny kolor.
      4. Płatki róży zbieramy najlepiej w pogodny i słoneczny suchy dzień, a jak wiadomo róże kwitną w czerwcu i maju, więc wtedy je zbieramy :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dziękuje za chęci do odpisania;]
    I jeszcze jedno pytanko mam...znalazłem taką stronkę z różami :
    http://rozaria.pl
    Pisałem do nich lecz oni nie wiedzą czy ich róże nadają się na konfitury czy nie....a ciekawi mnie to czy miał ktoś jakieś doświadczenia z takimi odmianami z powodów najmniej dwóch;]
    raz-kolor
    dwa wielkość kwiatów
    Dziękuje i pozdrawiam;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, tu niestety nie pomogę...Nie mam pojęcia czy da radę zrobić konfitury z innych gatunków róż...
      Wiem tylko o tej dzikiej, galicyjskiej, damasceńskiej i stulistnej...Gdzieś kiedyś o tym czytałam, że te gatunki róż nadają się na konfitury.
      Warto poszukać na forach internetowych, na pewno można coś znaleźć.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. każda róża ma jadalne płatki.Trzeba tylko kupić w sklepie ogrodniczym i zasadzić takie, które mają mocny zapach, np. róże wielkokwiatowe- mocno pachnące. Mam ich kilka różnych gatunków i co roku robię konfiturę, którą najpierw blenduję z cukrem i sokiem z cytryny i potem podsmażam mieszając i wekuję. Wytrzymuje kilka lat bez lodówki i może być prze użyciem zmieszana z inną konfiturą własnej roboty, nadaje się do ciastek i pączków, naleśników itp.

      Usuń
  8. To nie konfitura, to przecier. Konfiture sie smazy...
    Najpierw sie te platki ubija z sokiem z cytryny, a na drugi dzien smazy w syropie.

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas dzisiaj różana kuchnia. Bierzemy się do ciężkiej pracy bo uzbieraliśmy z córką ponad 800 gram płatków :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!